250px-Punta_Mulas_Vieques_Puerto_RicoLight­house paint­ed cream with white trim, lantern black.  Restored in 1992, the build­ing for­mer­ly housed a small muse­um, the build­ing has dete­ri­o­rat­ed and is now closed to the pub­lic. Locat­ed on the east side of the entrance to the har­bor of Isabel­la Segun­da (Vieques) on the north side of the island of Vieques.

The Pun­ta Mulas light­house entered ser­vice on June 1, 1896. It was designed by Fran­cis­co de Albacete and built by the gov­ern­ment itself on a promon­to­ry near the port of Isabel II, to illu­mi­nate the Vieques pas­sage and to guide nav­i­ga­tion into the port, which export­ed cat­tle and var­i­ous crops. The build­ing mea­sures 53 feet long by 35 feet wide. It close­ly resem­bles the Arroyo light­house, with which it shares the pat­tern of cir­cles and rec­tan­gles in the cor­nice, and is almost iden­ti­cal to the one at Puer­to Fer­ro, just oppo­site on the south coast of Vieques.

The build­ing was ini­tial­ly paint­ed light gray with white details and base­board. The 28-foot tall octag­o­nal tow­er is at the cen­ter of the struc­ture, its sixth-order lens pro­ject­ed a red light eight miles away; cur­rent­ly the light is pro­duced by a bea­con fed by solar pan­els. The two Vieques lights are the only Puer­to Rican light­hous­es built orig­i­nal­ly with two doors, of which the rear is flanked by two cir­cu­lar open­ings. Over the entrance fac­ing the sea there is a base for a flag post, which does not fig­ure in the orig­i­nal plans. Since both light­hous­es were con­struct­ed on high ground, their tow­ers are short and their only open­ing to the out­side is the door lead­ing to the roof. The inte­ri­or of the light­house was com­plete­ly remod­eled dur­ing the 1940s but the exte­ri­or appear­ance, the lantern (whose inte­ri­or is lined with wood) and appar­ent­ly the brick roof remained orig­i­nal. The build­ing was closed in 1949 but from 1961 to 1981 it served as res­i­dence for Mrs. Gil­da Romero, who pre­vent­ed its rapid dete­ri­o­ra­tion. The Vieques munic­i­pal­i­ty acquired the struc­ture and care­ful­ly restored it in 1992 but the build­ing has again start­ed to dete­ri­o­rate and is cur­rent­ly closed to the pub­lic.